tanuljunk
tanulni!
„A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.” - John Dewey

Blog

Miért érdemes eljönni egy Tanuljunk Tanulni! tanulástechnika tréningre?

Miért érdemes eljönni a nyári Tanuljunk Tanulni! tréningre?

- kiscsoportos foglalkozáson vehetsz részt (helyszíntől függően max. 12-15 fő)
- csak felsősök, vagy csak középiskolások vannak egy csoportban
- ez nem egy „jólmegmondós” tréning, hanem sokat beszélgetünk annak érdekében, hogy lehetőleg mindenkinél a helyére rázódjanak a tanulással kapcsolatos félreértések
- egymástól is tanulunk
- bármikor kérdezhetsz, ha elakadtál, vagy nem érted

részletek

"Nemszeretem" tantárgyak

Kellett már olyasmivel foglalkoznod, amihez egyáltalán nem volt kedved? Tanultál valaha olyan témáról, ami nem érdekelt? Na, az aztán a kihívás! Még a legjobb tanulónak is elkalandozik a figyelme egy olyan tananyag olvasásakor, ami egyáltalán nem érdekli őt! Sokkal több időbe telik megérteni, feldolgozni, megtanulni.

részletek

Túl okos vagyok a tanuláshoz!

„A gyermekem négyes – ötös tanuló volt eddig, de most ötödikben / hetedikben / a gimiben leromlott. Nem igazán értem, hogy miért, mert eddig minden olyan simán ment. Igaz, hogy nem is nagyon láttam őt tanulni…. De addig ez nem is volt érdekes, amíg jó jegyeket hozott haza. Így indokolatlan lett volna piszkálni őt. Na de most!...”

részletek

Tanulás és önbizalom 3.

Az alsó tagozatban természetes, hogy a szülő segít gyermekének tanulni, és segít neki kialakítani a megfelelő szokásokat ahhoz, hogy a gyermek tudjon koncentrálni a feladatára. 
Mi a baj az állandó segítséggel, a gyerekkel való tanulással később?
Lehet, hogy semmi.
Egy ideig.

részletek

Elhiszed, hogy sikerülhet?

Nem? Ha te sem hiszed el, akkor hogyan tudnád meggyőzni a tanárt, a vizsgáztatót, vagy bárki mást erről? Az önbizalomhiány szorongáshoz vezet, és gátolja teljesítményünket. Ha nem tudunk megfelelően teljesíteni a számonkéréseken, akkor nem lesz sikerélményünk.

részletek

Gondolkodás - kreatív gondolkodás

Sok tanuló túlterhelt és fáradt, a szülő pedig szeretne segíteni neki. Tanulás-módszertani tanácsadóként gyakran tapasztalom, hogy az együtt-tanulásnak előbb - utóbb megmutatkoznak a hátrányai. Amikor mindig kéznél van valaki, aki segít és gondolkodik helyette, a munkahelyi szituációhoz hasonlóan gyermekünk is igyekszik kihasználni majd a felajánlott segítséget.

részletek

Hogyan lehet 100-150 oldalt megtanulni egy este alatt

A történet egy diákról szól, aki amolyan „dejóhogymindigvanegyutolsóperc”-es ember volt. Ehhez híven a töri szóbelire is így próbált meg felkészülni. A vizsgát megelőző este elővette a könyvet, a kölcsönkért jegyzeteket, tételeket, és elkezdett vadul tanulni. Éjjel 1-2 óra körül már nagyon elfáradt, hiszen kb. 5 teljes órát tanult, így lefeküdt aludni.

Egy mesében most az jönne, hogy a könyvet a feje alá tette..., de ez egy igaz története, úgyhogy hősünk hétköznapi módon ráfeküdt a párnájára.
Másnap reggel "frissen – üdén" elment a suliba, és jeles érdemjegyet szerzett.
Megtörtént, nem is egyszer! 

Mi a titka?

részletek

Fölösleges és hasztalan a lényegkiemelés?

Több cikket is olvastam arról, hogy nagyon rossz tanulási módszer, ha színessel kiemeled a lényeget a könyvben. Azt írják, hogy azért nem elég hatékony így tanulni, mert közben azon gondolkodsz, hogy mit húzzál ki, és nem az értelmet, jelentést, összefüggéseket keresed a tananyagnak.

Véleményem szerint ez akkor igaz, ha

részletek

Olvasás

Az olvasás fontos eszköze a tanulásnak, ezért szeretnék néhány tippet megosztani az olvasókkal:

részletek

Tanulás és önbizalom 2. Címkézés

Nehéz egy emberről biztonsággal állítani, hogy van vagy nincs önbizalma, mert amit kifelé mutatunk, az még a gyerekek esetében sem biztos, hogy hiteles. Nem azért, mert hazudunk vagy tudatosan rejtőzködünk, hanem azért, mert nagyon hamar megtanuljuk, hogy hogyan KELL megfelelnünk a velünk szemben támasztott elvárásoknak, és a tudatalattink ennek megfelelően irányít minket.

részletek

Puska

Nem csak a puskázás művészet, hanem a puskaírás is! Igazán jó és használható puskát készíteni nagyon nehéz feladat. Mielőtt még azt gondolnád kedves Olvasó, hogy puskázásra szeretnélek buzdítani, hát elárulom, hogy ez nagyon távol áll tőlem!

részletek