tanuljunk
tanulni!
„A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.” - John Dewey

Figyelem, koncentráció

Miért nem hatékony a "Na most innen fel nem állok addig, amíg ezt meg nem tanulom" stratégia

Kutatások alátámasztják, hogy amikor tanulunk, akkor az anyag elejére és a végére tanulási szokások, tanulásszervezésemlékszünk a legjobban, és a középső anyagrész az, ami több ismétlést igényel. 
Ha ezt összevetjük azzal, hogy egy hosszú nap után, nem túl frissen - de iszonyú motiváltan! - leülünk tanulni, vajon meddig vagyunk képesek koncentrálni, akkor kijön, hogy sacc/kb. a 3 órás tanulás során az anyag 20-30 % -át tudjuk rendesen elsajátítani.

Mi a megoldás? 

Elsősorban az, hogy tanulj rendszeresen, így nem kell egyszerre több anyagot megtanulnod, mert nem maradsz le, és egy röpdolgozatnál vagy felelésnél sem kell izgulnod.
Másodsorban pedig mindig tarts szünetet tanulás közben! Vedd figyelembe a fáradtsági szinted és a feladat nehézségét, és így tarts 20-40 percenként 5-10 perc szünetet. 
(Arra azért ügyelj, hogy a szünet ne legyen hosszabb a tanulási időnél!  )

 A pozitív programozás

Ha azt mondogatod magadnak tanulás közben, hogy "De utálom ezt a tantárgyat!!!" és hasonlókat..., akkor kevésbé tudsz koncentrálni a feladatodra. Ha elfogadod, hogy azt is meg kell tanulni, és nem csak túl akarsz lenni rajta (!), hanem valóban próbálod az érdeklődésedet ráirányítani, akkor sikeresebb leszel a tanulásban!

TIPP: Kerüld a figyelmedet és gondolataidat blokkoló szavakat és mondatokat, pl.: "Mindig elrontom…!" "Nem tudok fogalmazást írni!" "Nekem nem megy a matek!" "Most nem fog az agyam, mert...!"

 

A figyelem működése

A figyelem működése a szemhez hasonlítható: azt látjuk legélesebben, ami a fókuszban van, a többi nem igazán éles. Tág látóterünkben bármire fókuszálhatunk, akkor az lesz élesen látható. Minél közelebbről veszünk szemügyre valamit, az a perifériás látás rovására történik, és ahogy egyre messzebbre tekintünk, látóterünk tágul, viszont kisebb élességgel látjuk a tárgyakat. (Pável Magda nyomán)

 

Relaxálj a koncentráló képességed fokozása érdekében

Ülj egyenesen a széken, hátad simuljon a szék támlájához, térdedet lazán engedd el csípőből, karjaid nyugodjanak a combodon behajlított könyökkel, tenyered, ujjaid lazítsd el.

Engedd, hogy a szemed becsukódjék.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb karod és vállad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal karod és vállad, majd lazíts el teljesen.

Feszítsd meg erőteljesen a jobb lábad, majd lazíts el teljesen. Feszítsd meg erőteljesen a bal lábad, majd lazíts el teljesen.

Figyeld meg az ellazult állapotot, add át magad a pihenésnek legalább 2 percig.


A relaxáció otthoni / egyedüli elvégzéséhez először vedd fel az utasításokat valamilyen hangrögzítővel, vagy kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked.

 

Mi is az a koncentráció?

A koncentráció egy bizonyos dologra, feladatra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent. Hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni a tanulásra, az nagyban függ attól, hogy milyen lelki állapotban vagyunk. Amennyiben zaklatottság, idegi feszültség akadályoz meg minket a tanulásban, úgy a relaxálás és az izmok ellazítása, míg ha fáradtság, kedvetlenség, úgy a mozgás, aktivitás segíthet minket, hogy képesek legyünk koncentrálni a feladatunkra.

 

A koncentráló képesség fejleszthető!

TIPP: Betűkeresgélés – Vegyél elő egy régi újságot és egy színes kiemelőt, és egy stoppert. Válassz ki egy betűt az ábécéből, és egy bekezdést vagy egy oldalt az újságból. Jelöld meg a kiválasztott betűket, és számold hangosan a találatokat! Mennyit találtál 3 perc alatt? Tudsz ezen az eredményen javítani?

 

Figyelem és koncentráció

A figyelem az a lelki jelenség, amely lehetőséget biztosít a felénk áramló ingerek (hangok, fények, szagok, képek, stb.) szelektálására, az információk felvételére és feldolgozására.

A koncentráció egy bizonyos dologra összpontosított, különösen intenzív figyelmet jelent, érzékelésünk, gondolataink, elképzeléseink összeszedett állapotát.

 

A koncentráció fokozásának az akarat az egyik legbiztosabb támasza. Igazán koncentrálni csak az tud, aki az éppen akkor legfontosabbnak ítélt feladatra tud összpontosítani, azaz el tud szakadni attól, amihez éppen nincs köze a tárgynak!

hasznos tippek

A tanulás körülményei

Csend és koncentráció
Szokások szerepe a tanulásban
Elkerülő hadműveletek
Te hogyan tanulsz? Fotelban elterülve, fekve vagy sétálva?
Rend a lelke mindennek...
részletek

Figyelem, koncentráció

Miért nem hatékony a "Na most innen fel nem állok addig, amíg ezt meg nem tanulom" stratégia
A pozitív programozás
A figyelem működése
Relaxálj a koncentráló képességed fokozása érdekében
Mi is az a koncentráció?
A koncentráló képesség fejleszthető!
részletek

Memória

Hogyan tanuljunk definíciókat
Verstanulás
A felejtésről
Ismétlés
A megfigyelőképesség fejlesztése
részletek

Tanulási motivációk, célok

Tanulás és Önbizalom
Tanulási célok
Mikor hasznos egy tanulással kapcsolatos célkitűzés?
Mi motiválhat a tanulásra?
részletek

Tanulási stratégiák, technikák

Stratégia szerint tanulni
Összetett tanulási stratégia: RJR modell
Egy gyilkos tanulási stratégia
Mik azok a tanulási stratégiák?
részletek

Tanulásszervezés

Fontos a szünet!
Tanulási tervek
Tippek a használható tanulási tervhez
részletek